• Slávnostný prejav na záver školského roka
          • Slávnostný prejav na záver školského roka

          • Vážené kolegyne, kolega, milí žiaci,

             

            o chvíľu zazvoní zvonec a bude koniec.  Nie však rozprávky, ale školského roka

             

                       Tento deň máte určite najradšej.  Je to posledný deň pred prázdninami a my všetci sme ho už túžobne očakávali...

            Na určitý čas sa zastaví kolotoč školských povinností a vy si budete žiť bezstarostne, žiadne ranné vstávanie, žiadne napomínanie - len leňošenie a vychutnávanie si voľnosti. Keď som už spomenula  kolotoč, boli ste už niekedy na kolotoči? Či už áno alebo nie, isté je, že určite každý z vás vie čo je to kolotoč!

            Čo však má spoločné kolotoč so školou?

            Kolotoč školskej dochádzky a školských povinností sa začína točiť 1.septembra a zastaví sa až 30.júna. Je pravda, že školský kolotoč sa točí o čosi dlhšie ako ten obyčajný, ale zase v tom našom kolotoči nesedíme len tak – nečinne a nepozeráme sa pasívne na svet okolo nás. Naopak, kto raz nastúpi na školský kolotoč, začína objavovať mnoho nových zaujímavých a krásnych vecí, nazbiera si množstvo zážitkov, postretáva veľa kamarátov a čo je hlavné, veľa sa naučí. Občas kolotoč spomalí alebo zastaví a vy si doprajete prázdninový oddych.

            Tento rok bol pre všetkých zvláštny. Pandémia spomalila náš školský kolotoč. Museli sme čeliť mnohým nástrahám. Vaša záujmová činnosť utrpela najviac. Aj kamarátstva prešli veľkou skúškou, pretože väčšinu školského roka bolo naše aj vaše priateľské stretávanie sa veľmi obmedzené. Napriek tomu všetkému sme vyšli z tohto boja hrdinsky. Vďaka online hodinám a poctivej práci pedagógov aj vašej usilovnosti zberáme celkom pekné ovocie vedomostí. Kto zanedbal učenie a spravil si z dištančného vzdelávania prázdniny, bude musieť na budúci školský rok riadne zabrať, aby v tom kolotoči držal s ostatnými krok.

            Dnes je ten pravý čas, keď sa kolotoč úplne zastavil – všetci chceme vystúpiť, aby sa nám náhodou nezakrútila hlava. Množstvo nových vedomostí, zručností, skúseností a zážitkov treba spracovať a uložiť si do pamäti a na to potrebujete čas, čas prázdninový, ktorý si treba vychutnať. Koľko si z týchto poznatkov odnášate, to sa dozviete pri dnešnom odovzdávaní vysvedčení, ktoré je dôkazom, že celý ten čas na školskom kolotoči nevyšiel nazmar.

             

            Po prvýkrát sa na kolotoči točili naši prváci.  Dúfam, že ste boli spokojní, že ste prežívali len príjemné a pekné chvíle a Vaše prvé školské prázdniny si užijete plnými dúškami.

             

            Poslednýkrát však z kolotoča vystupujú deviataci, čím sa im aj uzatvára jedna krásna, ale aj dôležitá etapa ich života. Kam sa podeli detičky, ktoré s obavami nastupovali pred deviatimi rokmi na tento náš kolotoč? Dnes tu stoja krásne „slečny“ a „sebavedomí“ mládenci. Všetci  odvážne pozeráte do budúcnosti... Prajem vám veľa  úspechov v ďalšom vzdelávaní...

             

            Na záver vám chcem pripomenúť: Čo je v živote potrebné:

            Tri veci musíš želať sebe a druhým: zdravie, priateľov, radosť.

            Tri veci musíš ovládať: svoj jazyk, svoje správanie, svoju povahu.

            Tri veci musíš zdokonaľovať: vzdelanie, dobrotu, lásku k blížnemu.

            Tri veci musíš vedieť dať: čo najviac chudobným, slovo útechy smutným, slovo pochvaly tým, čo si ju zaslúžili.

            Trom veciam sa musíš vyhýbať: krutosti, namyslenosti, nevďačnosti.

            Tri veci musíš obdivovať: lásku prírody, lásku detí, lásku starých ľudí.

             

            Milí žiaci, kolegovia, prajem vám veľa pekných slnečných prázdninových dní a krásne zážitky.......

             

      • Kontakty

        • Základná škola Na dolinách 27, 911 05 Trenčín
        • +421 902 911 084 - riaditeľka školy +421 903 482 830 - zástupkyňa školy +421 32 6523480 - tajomníčka školy +421 903 482 831 +421 911 041 797 - ekonómka školy +421 911 046 635 - vedúca jedálne
        • Na dolinách 27, 911 05 Trenčín 91105 Trenčín Slovakia
        • 036125971
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje